Berlusconi sfidon Milanin: sa shpenzoi mes Monzas dhe kuqezinjve në më shumë se 3 dekada futboll!

Për Silvio Berlusconin dhe Adriano Gallianin është shumë më tepër se një derbi. Ndeshja mes Monzas dhe Milanit – e cila do të zhvillohet pasditen e sotme në stadiumin U-Power – do të jetë ndeshja e dytë në historinë e Serisë A mes dy skuadrave që bëri që zemra e sipërmarrësit dhe menaxherit historik që drejtoi klubin kuqezi për 31 vjet, përpara se të merrte klubin e Brianzas nga Seria C për ta çuar në majat e futbollit italian…

Një rreth që do të mbyllet sonte, kur Milani dhe Monza të takohen sërish në një ndeshje që për Berlusconin dhe Gallianin vlen shumë më tepër se tre pikë.

Mjafton të thuhet se në dy eksperiencat (nga viti 1986 e deri më sot), presidenti historik i futbollit ka paguar futbollin – me një disproporcion evident dhe të pashmangshëm në favor të kuqezinjve – mbi një miliard euro.

Duke filluar që nga Milani, sipas analizës së Calcio e Finanza, e cila ka shqyrtuar të gjitha pasqyrat financiare të kuqezinjve nga viti 1985/86 deri në 2015, shuma totale që familja Berlusconi ka investuar në klub arrin në 993.97 milionë euro nga 1985/86 në 31. Dhjetor 2015, kundrejt një rezultati neto total prej -857.17 milionë euro.

Investimet filluan me rritjen e kapitalit prej 25 miliardë (12.91 milionë euro) për të marrë 99.9% të klubit në vitin 1986 dhe që gradualisht u rrit në rëndësi.

Paratë që deri në një moment janë shndërruar në rezultate sportive (nga më prestigjiozët), por në vitet e fundit të drejtimit nuk ka ndodhur kështu, me vetëm një Superkupë italiane të fituar kundër Juventusit në 2016-ën.

Në vend të kësaj, duke u kthyer te Monza, shifrat e investuara nga Berlusconi dhe Fininvest janë rritur, siç mund të shihet nga pasqyrat financiare më të fundit të disponueshme (të mbyllura më 31 dhjetor 2021).

Klubi bardhekuq e mbylli vitin me një humbje prej 31.2 milionë euro. Një e kuqe që rrjedh nga kostot katërfishohet në krahasim me të ardhurat: gjatë vitit 2021 (që përfshin gjysmën e dytë të sezonit 2020/21 dhe gjysmën e parë të 2021/22) klubi regjistroi të ardhura prej 14.5 milionë euro (6 milionë në 2020) dhe kostot. për deri në 53.9 milionë (35.9 milionë në 2020).

Në veçanti, kostot e personelit arritën në 26.5 milion € (14.9 milion € në 2020) dhe amortizimi dhe amortizimi në lidhje me lojtarët arritën në 8 milion € (4.7 € në 2020).

Kështu, rezultati neto ishte negativ për 31.2 milionë euro: në përgjithësi, në epokën e Berlusconit, Monza gjithmonë mbyllte pasqyrat financiare në të kuqe në katër vjet, me një humbje të përgjithshme prej 69 milionë eurosh.

Një çekuilibër që ka bërë që Fininvest të duhet të ndërhyjë në nivel financiar, duke marrë parasysh kërkesën totale të treguar prej 37 milionë euro. Kështu, 45 milionë pagesa në llogarinë kapitale nga kompania Holding e familjes Berlusconi arritën në vitin 2021, me 10 milionë të tjera pagesa në llogarinë kapitale më 28 mars 2022 (pra në vitin që do të përfundojë më 31 dhjetor 2022), për një total prej 55. milion.

Më tej, Fininvest është i pranishëm edhe në pasqyrën e të ardhurave: në fakt, xhiroja përfshin 3.1 milionë të ardhura për koncesionin e shitjeve të reklamave ndaj Digitalia, një agjenci reklamash në pronësi të kompanisë së Berlusconit, “në kushte normale tregu”.

Në përgjithësi, shpenzimet e Silvio Berlusconit dhe Fininvest për Monza-n i kaluan 116 milionë euro. Në fakt, shifrave të mësipërme i shtohet edhe shuma e shpenzuar nga viti 2018 e në vazhdim: 2.9 milionë për blerje aksionesh, më pas investime financiare (përfshirë rritje kapitali dhe kredi për 52.8 milionë euro) dhe gjithashtu në pasqyrën e të ardhurave (të ardhura nga Digitalia në total prej 5.4 milionë euro).

Në përgjithësi, duke marrë parasysh atë që është shpenzuar mes Milanit dhe Monzas, Berlusconi ka vënë në pjatë 1.11 miliardë euro për futbollin.

Një shifër monstruoze që nis nga viti 1986 dhe arrin deri në vitin 2022, gjithsesi e zbutur pjesërisht nga shuma e mbledhur nga Fininvest në vitin 2016 për shitjen e klubit të AC Milan te Yonghong Li: 606 milionë euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *