Hetimi i UEFA-s mbi Juventusin zyrtar, “domino” merkatoje?! Agjentët e disa lojtarëve po ofrojnë klientët e tyre, trokitet edhe Casa Milan

Edhe UEFA po lëviz. Organi drejtues i futbollit evropian, përmes dhomës së parë të Trupit të Kontrollit Financiar të Klubeve (CFCB), ka hapur zyrtarisht një hetim ndaj Juventusit “për shkelje të mundshme të rregullave për licencat e klubeve dhe lojën e ndershme financiare”. Prandaj, Nyon ndez dritën mbi ngjarjet që po prekin klubin bardhezi, për të vlerësuar nëse ka pasoja të mundshme edhe në nivel evropian.

Sigurisht, do te shihet shkelja qe mund te jete bere me bilancet duke qene se ne kete aspekt perpara disa vitesh Milani u perjashtua nga Kupat e Europes pasi pranoi humbjet rekord dhe vendosi te ndiqte nje rruge te posacme per te dale ne siperfaqe!

Organi mbikëqyrës i UEFA-s, i cili mori dokumentet nga Federata Italiane e Futbollit, “do të bashkëpunojë me autoritetet kombëtare dhe nuk do të japë komente të mëtejshme ndërkohë që hetimi është në vazhdim”. Ky kontroll do t’i fokusojë veprimet e tij “në shkeljet e supozuara financiare që janë bërë publike në vijim të procedimit të zhvilluar nga Consob dhe prokuroria e Torinos”.

Për të marrë pjesë në garat kontinentale, ju duhet të merrni “UEFA Licence” nga federata juaj. Më pas, Nyon do të verifikojë nëse kjo licencë është marrë me mashtrim, duke paraqitur të dhëna, dokumente ose pasqyra financiare të ndryshuara ose të pavërteta.

Por, ka edhe nje tjeter lajm qe ka dale sot. Ne fakt, shume agjente te futbollisteve te Juventusit, kane nisur te informohen perreth nese ekzistojne klauzola apo mundesi lirimi te klienteve te tyre ne rast te nje penalizimi me renie ne Serie B ose edhe perjashtim nga Kupat e Europes, qe do te ishin sigurisht deri tani nje skenar gati i pamundur. Dyert kane trokitur edhe ne Casa Milan te Maldini & Co…

Rreziqet – Shënimi i UEFA-s kujton se “më 23 gusht 2022, dhoma e parë C fcb përfundoi një marrëveshje me Juventusin. Kjo marrëveshje është lidhur në bazë të informacionit financiar të paraqitur më parë nga klubi për vitet financiare që përfundojnë në 2018, 2019, 2020, 2021 dhe 2022”. Dhe ai shkon një hap më tej:

“Në rast se, pas përfundimit të këtij hetimi, situata financiare e klubit është dukshëm e ndryshme nga ajo e vlerësuar nga dhoma e parë C fcb në momentin e përfundimit të marrëveshjes së zgjidhjes, ose në rast se bëhen të njohura fakte të reja dhe materiale, dhoma e parë C fcb rezervon të drejtën të ndërpresë marrëveshjen e zgjidhjes, të ndërmarrë çdo veprim ligjor që e gjykon të përshtatshëm dhe të vendosë masa disiplinore në përputhje me rregullat e procedurës në fuqi të UEFA C fcb”.

Çfarë sanksionesh do të rrezikonte Juve? Spektri është i gjerë në varësi të seriozitetit të asaj që mund të ketë dalë prej hetimit: nga gjoba deri te përjashtimi nga Kupat e Europës. Në Itali vijon shqyrtimi i shkresave nga prokurori federal i FIGC, i cili do të duhet të vlerësojë ekzistencën e situatave interesante, pra të dënueshme, për drejtësinë sportive.

Nën vëzhgim, në veçanti është “manovra e pagave” e periudhës së Covid-19. Hetuesit theksuan se marrëveshja midis klubit dhe lojtarëve për heqjen e pagës së katër muajve nuk ishte e vërtetë, sepse shkurtimi ishte vetëm për një muaj, “me rikuperim të sigurt dhe të pakushtëzuar” të tre muajve të tjerë, të dokumentuara me akte private, asnjëherë të bëra publike dhe të fshehura.

Çështja ka të bëjë me nenin 31 të kodit të drejtësisë sportive. Paragrafi 4 parashikon “heqjen e një ose më shumë pikëve në renditje” për klubin që “përmes falsifikimit të dokumenteve kontabël ose administrativë, përdor shërbimet e sportistëve profesionistë, me të cilët nuk mund të kishte lidhur kontrata në bazë të dispozitave federale në fuqi”.

Trendi i fitimeve kapitale nga pikëpamja sportive tashmë është zgjidhur me shpalljen e pafajësisë në shkallën e parë dhe të dytë. Mund të rihapet vetëm nëse dalin fakte të reja, shumë serioze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *