“Unë jam ‘mamaja’ e një qeni dhe dua të njëjtat të drejta si nënat e fëmijëve”

Një artikull i botuar në gazetën australiane news.com.au po shkakton diskutim dhe përçarje në internet nga gazetarja Mary Madigan. Gruaja tha se ka një vit që kujdeset për qenin e saj, të quajtur Frank Sinatra. Për të, këlyshi është si një fëmijë, atëherë pse nuk mund të ketë të njëjtat të drejta si nënat e fëmijëve “njerëzorë”?

Në këtë pikë është hapur diskutimi, me Marinë e cila do të donte të mund të kërkonte lehtësirat e krijuara për gratë që kanë lindur një fëmijë, si dhe të njëjtin fleksibilitet dhe mirëkuptim në vendin e punës. Kërkesa-provokimi i saj nis nga një premisë: ajo nuk është një përbindësh që nuk e kupton sa punëtore janë nënat.

Dhe ajo e kuptoi atë falë Frankut. Në artikull thuhet: “Të kesh një qen më bëri të kuptoj se sa e vështirë është për nënat që punojnë. Unë jam gati të them që nuk mundem, dhe qeni im fle gjithë natën (mjerisht, fatura e kartës së kreditit më kujton çdo ditë që duhet të vazhdoj ta bëj këtë).

“Kam marrë qenin tim, Frank, vitin e kaluar. Frank do të ishte përgjegjësia ime e vetme. Mendova se do të ishte një marrëdhënie e thjeshtë. Ai do të ishte shoqëruesi im i palëkundur në aventurë, unë do të shkoja në punë dhe do të kthehesha në shtëpi me tundjen e bishtit dhe gjithçka do të ishte përrallore”.

Megjithatë: “Kur mora Frankun, gjithçka ndryshoi. Në vend që të shkojmë në koktej bare, ne jemi të rregullt në parqet e qenve dhe modën e lartë e kam zëvendësuar me rroba që mund të përballojnë konsumimin e qenve që kërcejnë mbi ju.

“Nuk isha aspak e përgatitur për ndjenjën e fajit të mamit që të godet kur ke qen. Po, mund ta lë gjithë ditën, por ndihem gjaknxehtë në faj. Gjithashtu, nëse dikush vjen në shtëpi për të bërë diçka, nga riparimi i lavastoviljes te një kontroll rutinë, unë duhet të jem në shtëpi për t’u siguruar që asnjëra palë të mos zemërohet. Në praktikë, ishte më shumë punë se sa pritej dhe shumë më e shtrenjtë”.

Dhe këtu është thelbi i çështjes: “Megjithatë, edhe nëse të kesh një qen ka krijuar një ngarkesë të plotë pune në jetën time, unë nuk mund të përfitoj asnjë nga fleksibilitetet e parashikuara për nënat me fëmijë. Unë i shikoj me zili absolute nënat që punojnë, të cilat mund të largohen herët, të vendosin orar fleksibël ose të punojnë më shpesh nga shtëpia.

“Ndjej se duhet të japim të njëjtën mbështetje për nënat me kafshë shtëpiake. E di që nuk janë fëmijë; E di që nuk jam nënë dhe se kurrë nuk mund ta kuptoj plotësisht peshën që kanë, por e dua qenin tim më shumë sesa e imagjinoja se ishte e mundur.

“Unë dua t’u jap atyre një jetë përrallore dhe do të doja që vendet e punës në të gjithë Australinë të fillojnë të promovojnë iniciativa për të inkurajuar prindërit e kafshëve shtëpiake që të marrin kohën që u nevojitet. Nuk duhet ta kërkojmë; duhet të jetë në dispozicionin tonë”.

Këto fjalë të saj i kanë ndarë në mënyrë të pashmangshme lexuesit mes atyre që mendojnë tamam si ajo dhe atyre që e konsiderojnë të ekzagjeruar vendosjen e kafshëve shtëpiake dhe fëmijëve në të njëjtin nivel. Çfarë mendoni ju në lidhje me të?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *