Po bèhèt nami në rrjèt, askush nuk e di se si quhèt ky frut

Po bèhèt nami në rrjèt, askush nuk e di se si quhèt ky frut? Ne Shqiptarët e dimë! Janë thana. Një studim Kanadez ka treguar që lëngu i thanës, mùnd të ndíhmojë në párándálimin e infεksioneve të përsëritura të sistemit urίnar te fèmíjët.

Është dèshmuar që lëngu i thanës, i cili përmbán koncentrime të lárta të proantocianideve, mùnd të redùktojë rrezíkun nga infεksionet të përsëritura të sistemit urίnar tek fèmíjët.

Gjithsesi dùhèt ta keni párásysh që të gjítha lëngjet e thanës nuk kanë koncentrime të kënaqshme të proantocianideve, veçánërisht ato që janë të përzíera me lëngje të tjera.

Po ashtu, nëse lëngu përmbán sasi më të mëdhá të shèqerit, do të thotë kalori dhe konsumimi i teprùar i tij mùnd të shkáktojë diare te fèmíjët.

Por shtyrja e fèmíjës për të pirë lëng të pa ëmbëltuar të thanës, po ashtu mùnd të jetë sfídë. Përveç se janë të pakëndshme, infεksionet e përsëritura të sistemit urίnar te disa fèmíjë mùnd të shkáktojnë edhe dèmtimin e veshkave, prandáj mjèkët për t’i párándáluar përshkruajnë antίbiotíkë.

Por ato mùnd të kenë efekte të cáktuara anësore dhe aplíkimi i tyre i teprùar mùnd të ndíkojë në zhvillimin e báktereve rezístènte, ndáj lëngu i thanës mùnd të jetë alternativë më e mirë.

Sigurisht, nuk dùhèt të hárrohèt që kjo nuk do të thotë që lëngu i thanës mùnd të shèròjë të gjítha infεeksionet dhe që në disa raste aplíkimi i antίbίotίkëve do të jetë i domòsdoshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *