Një vìrùs mìstèrìoz po përhapet me shpejtësi, pëllumbat po kthehen në “zòmbì”

Një sëmúndjê virale i ka kthyer pëllumbat në Mbretërinë e Bashkuar në krijesa të ngjashme me zómbì – duke i bërë ata të zhvillojnë qafë të përdredhur dhe të ecin në formë rrathore, thanë ekspertët e kafshëve.

Shoqëria Jersey për Parandalimin e Mizorisë së Kafshëve ndau një alarm së bashku me fotot befasuese të pëllumbave me qafë të shtrembëruar.

“Ka pasur një rritje të numrit të pëllumbave të tokëzuar që vijnë në Strehën e Kafshëve JSPCA në javët e fundit, shumë prej të cilëve kanë shfaqur shenja neurologjike si qafë të përdredhur, duke u rrotulluar ose nuk janë në gjendje të qëndrojnë në këmbë,” tha shpëtimtari i kafshëve.

Ai tha se sëmúndja duket të jetë paramyxovirus i pëllumbave, i cili përshkruhet si “një sëmundje virale pa ndryshim fatale që mund të prekë pëllumbat, pëllumbat dhe shpendët”.

Për të parandaluar paramyxovirusin e pëllumbave, ata mund të vaksinojnë zogjtë dhe të sigurohen që të ruajnë biosiguri të rreptë në mbylljet e tyre. “Virusi nuk i përgjigjet trajtimit edhe pse kujdesi mbështetës nga një veteriner mund të zvogëlojë ashpërsinë e sëmundjes dhe të rrisë shanset për mbijetesë,” tha Bird Exotics Veterinary, sipas The Sun.

Për fat të mirë, njerëzit nuk mund ta kapin sëmundjen, megjithëse njerëzit që trajtojnë zogjtë e infektuar mund të kapin konjuktivitin, i njohur gjithashtu si sy i kuq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *